15 Ağustos 2008 Cuma

Az bilinenler



Asıl Adı Ne?
Asıl adı Yasemin Savgı. Mori, Balkan dillerinde "kız" kelimesi yerine kullanılıyor. Edirne’de yaşayan anneannesi ve arkadaşları Onu çağırırken "Yasemin Mori" diyor. Bu yüzden albüm için Yasemin Mori'yi kullanmayı tercih etmiş.

Nereli / Nerede Yaşıyor?
Yasemin Mori 1982 İstanbul doğumlu ama o küçükken ailesiyle birlikte Ankara'ya taşındı. Okul hayatı Ankara'da geçti. Okulu (Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü) bitirdikten sonra İstanbul'a taşındı hala orada yaşamakta.
İki şehrin arasındaki farkı şöyle ifade ediyor: Ankara daha steril bir ortam. İstanbul’daki gibi aceleci olmaya gerek kalmadan, daha rafine üretim yapabiliyorsun. İstanbul’da var olmayı da tecrübe ediyorsun. İki şehrin kendine ait duyguları olsa da Ankara’da daha huzurluydum galiba.

Ailesi /Arkadaşları?
Kendisinden 10 yaş büyük bir ablası var ve müzik konusunda ona ilham veren bir isim.Ablasının müzik arşivlerini dinleyerek büyümüş.Ablasının müzik grubu hakkındaki anılarını ise gülerek hatırlıyor. Bizde ona teşekkür borçluyuz tabi Yasemin Mori'nin müziğe başlamasına sebep olduğu için. Annesi Türk Hava Yolları'ndan emekli , Babası Mimar. Yasemin çok yalnız büyüdüğünü söylüyor anne babası işte ablası ise okuldayken evde zaman geçirmek için şarkı söylemeyi ve resim yapmayı seçmiş. Ailende müzisyen var mı? sorusuna babasının onun yaşlarındayken besteler yaptığı ve annesinin anlattığı kadarıyla güzel bir sesi olduğunu cevabını veriyor. Arkadaşlarına çok bağlı olduğunu ve küçük bir yerde yaşadıkları için birbirleriyle çok şeyler paylaştıklarını söylüyor.

Albüm Hakkında?
Albümdeki şarkıların söz ve müzikleri Yasemin Mori'ye düzenlemeler
Emre Irmak / Ozan Çolakoğlu'na ait.
Bas Gitar: Tarkan Gözübüyük (Pentagram) Bariton Saksafon: Korhan Futacı(DandadaDan) gibi çok önemli isimlerle çalışılmış.
Albüm kartoneti sanıldığının aksine Yasemin Mori'ye değil okuldan tanıdığı Seha Can'a ait. Şarkı sözleri Yasemin Mori'nin kendi el yazısı.

Konser / Canlı Performans
Yasemin Mori'nin amatör olarak ilk sahneye çıkışı Roxy de olmuş(RollingStone röportajında 2005'in ilk ayları deniliyor). Daha sonra üniversiteden hocası Zafer Aracagök'ün proje bazlı konserinde bir kaç şarkıya eşlik etmiş.Hocasının grubunun adı "Sıfır" ve yayınlanmış 2 albümü var.
Ve hepinizin bildiği Masstival performansı tabi Yasemin Mori biraz heyecanlı da olsa keyifli bir konser vermişti. (Albüm çıktı yeni konserler bekliyoruz efenim)Bu isteğimize neden karşılık veremediğini ise : "Türkiye her dakika konser verebileceğin kültür sanat ortamı mevcut değil henüz. Yaz dönemindeyiz, konser verilecek mekânlar belli, çoğu da ayırtılmış durumda." Diyerek özetliyor.

Ne dinler?
Daha önce de belirttiğim gibi ablasının arşivini dinlemeye başlamış önceleri.
Queen'in 'Bohemian in Rapsody' şarkısının kendisi için bir dönüm noktası olduğunu, ayrıca Pink Floyd,Jim Morrison,The Smiths,Blonde Redhead,The Cure ,The Beatles gibi isimleri de dinlediğini. Türkiye'den ise Çilekeş, DANdadaDAN, Sagopa Kajmer ve son zamanlarda Mira'yı çok beğendiğini söylüyor.
Cover yapmak istediği bir parça olup olmadığı sorulunca ' Love Will Tear Us Apart ' ı söylemek isterim tabi diyor. Ve ekliyor: Kendi dilimiz varken ve kendi dilimizi kullanarak yeterince şeyi anlatabiliyorken başka bir dili tercih etmenin çok da lüzumlu olmadığını düşünüyorum.

Müzik Piyasası?
"Türkiye'de ezbere dayalı bir sistem geçerli diyor. O yüzden yeni ve iyi şeye çok az rastlıyorsun, yeni ve vizyonu geniş şeylere rastlamak çok zor."
Kendisinin bu piyasadaki rekabet ortamı hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise: Ben işimi işi yaptığım sürece burada var olurum. Öyle bir şeyin içinde hissetmiyorum kendimi. Diyor. (Yasemin Mori'nin dediği gibi sürekli kendini yineleyen müzik piyasasına yeni bir soluk getirdiği içinde biz ona minnettarız.)

Grup?
Lise yıllarında birlikte müzik yapacak insanlar aramış bir kaç gruba katılmış ama hepsinin kendi besteleri varmış ve onları söylemek zorunda kalmış kendini hiç ait hissedememiş O kendi bestelerini söylemek istiyormuş.

Enstrüman Çalıyor mu?
Röportajlarında küçükken babasının ona bir org aldığını ve onla ilk bestelerini yaptığını söylüyor. "Biraz da gitar çalarım ama ben hep sesim üzerinde yoğunlaştım" diyor.

Beste?
İlk bestelerini ortaokul yıllarında yapmaya başlamış. Ama onlar çok kötüydü diyor :)
Sonra besteleri yaptıkça Emre'ye göndermiş o düzeltmeleri yapıp Yasemin Mori'ye geri yollamış. Bir süre böyle gitmiş Yasemin'in İstanbul'a taşınmasıyla kaotik ortam yaratıcılığını tetiklemiş... :)
Besteleri enstrümanla mı yaptığı sorulunca: değişiyor bazen enstrümanla bazen bir anda şarkıyı söylemeye başlıyorum. Bazen düşünüyorum ve tamamen bir konsept bulup onun üzerine gidiyorum her çeşit şekilde çalışıyorum diyor.

Burcu ne ki?
Ben pek anlamam ama burçlardan :) Yasemin hanım balık burcuymuş buradan da 19 Şubat - 20 Mart tarihleri arasında doğduğu çıkıyor.Burcunun özelliklerini taşıdığını söylüyor ve kendini ; "Heyecanlı ve enerjik biriyim. Bazen çok duygusalım, bazense duygudan eser yok. Ben değişimlere kendimi bırakıp bir nevi hayatın içinde akıyorum." Diye tanımlıyor.

...
Bilgiler çeşitli röpörtajlardan derlemedir. Metin bana aittir.


Resim: yaseminmoriaslindabirkonuvar by ~pirpirnaz | DeviantART

sanatçı istemezse resmi kaldırabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder